A12 aflevering 1


Een weg zoals de A12 tussen Antwerpen en Brussel vinden we enkel in ons land. We beginnen in Antwerpen met twee tunnels en een kilometerslang viaduct, vervolgens enkele drukke kruispunten die elkaar kort opvolgen, een open sleuf dwars door het stadscentrum van Boom en een uit de kluiten gewassen tunnel onder de Rupel. We besluiten met een afwisseling van stukjes autosnelweg en expresweg richting hartje Brussel.

Doorheen dit afwisselende decor passeert de rijke verscheidenheid van economisch Vlaanderen de revue. Grote winkelketens, productiebedrijven, KMO’s, bekende multinationals en kleinere detailhandel staan broederlijk naast elkaar.

We kunnen urenlang discussiëren over de aantrekkingskracht van de A12 of het bonte uitzicht dat deze weg toch wel heeft. In ieder geval mogen we de economische kracht ervan niet onderschatten.

Onze eerste halte op de A12 na het vertrek in Antwerpen, is het district Wilrijk. Dit stadsdistrict met meer dan 39.000 inwoners telt enkele bedrijven met wereldfaam. Denken we maar aan Atlas Copco en Coca Cola. Ook de Universiteit Antwerpen bouwde hier een grote campus uit.