A12 aflevering 2


Oorspronkelijk zou de expresweg nr. 1bis, de huidige A12, worden omgebouwd tot een volwaardige autosnelweg. Ter gelegenheid van Expo ’58 gingen deze werken ook daadwerkelijk van start. De uitvoering vorderde evenwel tergend traag. Zo traag zelfs dat het einddoel vele decennia later nog lang niet in zicht is. Alle goede intenties en ronkende verklaringen ten spijt. Nog tal van drukke en gevaarlijke kruispunten moeten worden weggewerkt.

Ook in Reet, deelgemeente van Rumst, wordt hard gewerkt aan een verbetering van de mobiliteit. Zo spreekt men al jaren over de bouw van ‘de banaan’. Dit stukje weg moet het industrieterrein Krekelenberg in Boom en Niel verbinden met de N177, de parallelweg van de A12. Hiermee wordt de tweede fase van het doortrekken van de expresweg uit Kontich uitgevoerd. De derde fase moet leiden tot een vlotte en veilige verbinding tussen de E19 en de A12. De bruggen over de sleuf van de A12 in Boom werden in 2008 al gebouwd, de verdere aanleg staat volgend jaar op het programma.

Dat je op de A12 door Boom rijdt, kan je moeilijk missen. Maar, door de diepe sleuven die de stad doorkruisen, merk je als automobilist niets van de aantrekkelijkheid van het centrum. Toch verdient deze stad tussen Antwerpen en Brussel absoluut een tussenstop.