A12 aflevering 3


Vlakbij de A12 in Niel, op ongeveer een kwartiertje rijden van Antwerpen, ligt het Wetenschapspark Waterfront. Een domein van 32 hectares waar vroeger een steenbakkerij stond, biedt nu een toplocatie voor een uniek bedrijvenpark. Rond de vier voormalige kleiputten vinden we in totaal 55.000m² kantooroppervlakte, verspreid over verschillende gebouwen en prachtig geïntegreerd in een groene omgeving.
Het project is een gemeenschappelijke realisatie van de Universiteit Antwerpen, de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij Antwerpen, de gemeente Niel en een private ontwikkelaar.
Voor de Universiteit Antwerpen is Waterfront op talrijke vlakken een strategisch project. Vooraleer de eerste steen werd gelegd, gingen er vele jaren overleg overheen.

Wie regelmatig over de A12 rijdt, ziet voortdurend dingen veranderen. Nieuwe winkels die hun deuren openen andere bedrijven realiseren hun uitbreidingsplannen INKART. Denk daarbij maar aan de ambitieuze plannen van Inkart Jesco. Zij koesteren de ambitie om in Puurs het grootste indoor kartingcircuit van de hele Benelux te bouwen.
Zoals je ziet. Als er in Vlaanderen één plek bruist van de bedrijvigheid en de ondernemerszin, dan is het wel het langgerekte economische lint langs de A12 tussen Antwerpen en Brussel.

Wanneer we de A12 bespreken, kunnen we moeilijk voorbijgaan aan Aartselaar. Niet alleen omdat we hier op de drukke A12 enkele verkeerslichten vinden waarvoor we soms een tijdje moeten aanschuiven, maar vooral vanwege de dynamiek die in deze gemeente heerst.

De regio Puurs heeft een grote aantrekkingskracht op ondernemers, vooral dankzij de zeer gunstige ligging en de talrijke multimodale ontsluitingsmogelijkheden. Puurs telt op zijn grondgebied verschillende belangrijke spelers uit de farmaceutische industrie), maar ook tal van ondernemingen uit de voedingsnijverheid )en vele logistieke- en distributiebedrijven vestigden zich hier.