A12 aflevering 4


De brug van Willebroek over het Zeekanaal Brussel – Schelde staat symbool voor de roemrijke economische geschiedenis van deze gemeente. Vanaf de jaren ’80 raakte de zware industrie in verval. Daardoor bleven aan de noordkant van de gemeente vele vervuilde bedrijventerreinen voor lange tijd verweesd achter. Met verschillende sanering- en reconversieprojecten is de kentering sinds enkele jaren stevig ingezet.

Tussen Willebroek en Meise op onze route richting Brussel, ligt Londerzeel. Deze gemeente op de grens van de provincies Antwerpen en Vlaams-Brabant telt vandaag 17.500 inwoners. In een ver verleden ontstond deze vestigingsplek zich op het kruispunt van toen belangrijke verbindingswegen tussen Asse en Mechelen en Grimbergen – Puurs. De belangrijkste verkeersassen van ons land lopen inmiddels volledig anders, maar nog steeds ligt Londerzeel zeer centraal. We bevinden ons hier dan ook op het geografische middelpunt van ondernemend Vlaanderen. Een troef waarmee het gemeentebestuur graag uitpakt

Ook voor de toekomst ziet het er bijzonder goed uit. Het gemeentebestuur werkt samen met de provincie Vlaams-Brabant aan de realisatie van nieuwe bedrijvenzones. Dit geeft het lokale ondernemerschap alle ruimte.