Antwerpen aflevering 1


In 2012 overschreed Antwerpen de kaap van het half miljoen inwoners. Naast zijn economische kracht, blijkt deze stad dus ook populair als woonplaats. De laatste tien jaar groeide het inwonersaantal met tien procent. Terwijl de komende decennia in de rest van Vlaanderen de vergrijzing genadeloos toeslaat, stijgt in het bruisende Antwerpen het aandeel van jongeren in de totale bevolking.

De haven van Antwerpen vormt de belangrijkste economische motor van Vlaanderen. Wereldwijd prijkt Antwerpen op de zevende plaats. In Europa is de Antwerpse haven, na Rotterdam, zelfs de grootste. Rechtstreeks stelt de haven zo’n 62.000 mensen te werk, onrechtstreeks zijn er dat nog veel meer. De Antwerpse haven behoort historisch tot de drie grootste chemieclusters ter wereld. Op Europees niveau vinden we hier zelfs de grootste concentratie van petrochemische bedrijven. Denk maar aan Bayer, Basf of Total.

Met uiteraard De Meir als blikvanger, is Antwerpen in Vlaanderen dé winkelstad bij uitstek. Denk maar aan de prachtig gerenoveerde stadsfeestzaal, nu een shoppingcenter in het hart van de stad.
Uiteraard pikt ook de horeca een stevig graantje mee van al deze shoppers. Het aantal vrijetijdsovernachtingen groeide in Antwerpen sinds 2006 zelf sterker dan in onze wereldbefaamde kunststeden Gent en Brugge. Zo noteerde Antwerpen een stijging van 5,3 procent tegenover 3,8 procent in de kunststeden.