be-MINE


De voormalige mijn van Beringen meet 100.000 m2. Daarmee voert ze de ranglijst aan van grootste industriële erfgoedsites in Vlaanderen.

De mijn is inmiddels al een kwarteeuw inactief, maar leidt sinds eind 2009 een tweede leven als het Be-Mine project. DMI Vastgoed, Van Roey Vastgoed en de Limburgse Investeringsmaatschappij ontwikkelen de site tot een plaats waar toerisme, recreatie, wonen en werken samengaan.

Het reconversieproject vertegenwoordigt een investering van 150 miljoen euro over een periode van tien jaar en zal 500 nieuwe jobs opleveren. Verschillende overheden dragen 32 miljoen euro aan subsidies bij voor restauratiewerken en de aanleg van nieuwe infrastructuur.

De ontsluiting en verkaveling voor ruim 500 wooneenheden, een woonzorgcentrum en assistentiewoningen is inmiddels ingezet. Met ‘wonen en beleven’ als sleutelwoorden hebben de ontwikkelaars tevens oog voor toerisme en recreatie. Het Mijnmuseum, het Toeristische onthaal van Beringen, ‘Mijn Zwemparadijs’ en indoorduikcentrum TODI getuigen van deze aanpak.

In 2016 krijgt een terril een nieuwe bestemming als avonturenberg met mogelijkheden tot wandelen, klimmen, klauteren en mountainbiken. Verder staat er nog een belevingstraject in de oude mijngebouwen op stapel. Winkelpanden, kantoorruimte en een evenementenplein maken de reconversie rond.

www.bemine.be