ENA aflevering 3


Onder impuls van intercommunale IOK Afvalbeheer loopt de Antwerpse Kempen al jarenlang voorop wanneer het aankomt op afvalbeleid. Zo scoorde Mol in 1999 de primeur om het restafval te wegen tijdens het ophalen aan huis. Elke burger ontvangt sindsdien een gepersonaliseerde afvalfactuur.

Langs de E313 vinden we gevestigde familiebedrijven terug met een lange bedrijfsgeschiedenis. Wie kent er in de streek het verhaal niet van Henrad en Henco uit Herentals? Ook tal van grote voedingsbedrijven hebben in de Kempen een productievestiging. Daarbij denken we natuurlijk aan Kraft Foods in Herentals met de Leo wafels en Melo Cakes.
De vele voedingsbedrijven in de regio trekken natuurlijk bedrijven aan die op hun beurt werken voor de aanwezige levensmiddelenindustrie.

Met Daf Trucks in Oevel-Westerlo, Janssen Pharmaceutica in Beerse, Philips in Turnhout, Umicore in Olen of Nike in Laakdal telt de Kempen heel wat gevestigde waarden. De meest recente parel aan de kroon vinden we langs de ring in Geel: Genzyme. In 2014 zal dit ultramodern biofarmaceutisch bedrijf al 600 medewerkers tewerkstellen. De aanwervingen lopen volop.