Wat hebben Kommil Foo, Dries van Noten en Zdeněk Štybar met elkaar gemeen? Essen.


Wat hebben Kommil Foo, Dries van Noten en Zdeněk Štybar met elkaar gemeen? Ze groeiden alle drie op in Essen, de groene Antwerpse gemeente aan de Nederlandse grens. Bent u in de buurt? Bezoek dan zeker de Bakkersmolen. In de bakkerij smult u van echte molenkoeken, op steen gebakken brood en ambachtelijke speculaas. Herbeleef ook de geschiedenis in het Essense Karrenmuseum. U vindt er de grootste collectie karren, wagens en koetsen terug in België en Nederland. Uitwaaien doet u te voet of op de fiets in de mooiste omliggende natuurgebieden van de Kempen, zoals de Kalmthoutse Heide, de Maatjes en de Brabantse Wal.

Wat maakt Essen zo aantrekkelijk voor zijn inwoners en bezoekers? “Het rustige, landelijke karakter van de gemeente”, verklaart Dirk Konings, schepen voor Ruimtelijke Ordening, Plattelandsbeleid en Landbouw. Daarom zet Essen in op open ruimte met aandacht voor bos, heide en landbouw – met een ruim aanbod aan wandel- en fietspaden. Kortom: natuur, recreatie en landbouw gaan er hand in hand. De komende jaren investeert de gemeente heel wat in fietspaden, speelpleintjes en haar culturele erfgoed.

Extra troef van Essen is de vlotte bereikbaarheid – per spoor en via de weg. Zo staat u in een handomdraai in de dichtstbijzijnde steden. En zijn ook alle bedrijven en handelaars in de gemeente snel en gemakkelijk te bereiken.

In Essen wordt er gewérkt. Met een werkloosheidsgraad van maar vijf procent, scoort de gemeente sterk op het vlak van bedrijvigheid. En daar zit Valéron Strenght Films voor iets tussen. Want deze producent in plastic folies voor bedrijfstoepassingen is de grootste werkgever in Essen. Het bedrijf landde veertig jaar geleden op de Nieuwmoersesteenweg. Vandaag is Valéron Strenght Films een van de topspelers in de sector, en wereldwijd actief. Met vestigingen in Houston, China en … Essen dus.