Gent aflevering 1


De laatste jaren schudt Gent resoluut de schaduw van andere Vlaamse steden zoals Antwerpen van zich af. Ook het historische Brugge krijgt flinke concurrentie als toeristische trekpleister. Steeds meer studenten laten Leuven links liggen en kiezen voor enkele jaartjes op kot in Gent. Gecharmeerd door de stad blijven velen ook na hun studies plakken. Om maar te zeggen: deze Oost-Vlaamse stad vaart een eigen ambitieuze koers en speelt zonder angst zijn economische, toeristische én woontroeven uit.

Zelfs een diepe economische crisis kon de structurele groei van de haven van Gent niet aan banden leggen. Na topcijfers in 2008 en een dieptepunt in 2009 kijkt de haven de toekomst met vertrouwen tegemoet. Zeker met het voorbije jaar 2010 dat goed was voor een nieuw recordjaar inzake goederenoverslag.

Een haven betekent veel meer dan schepen ontvangen in dokken, uitladen en vervolgens opnieuw inladen. Indien goed uitgespeeld, werkt een haven als een magneet voor hoogtechnologische en innovatieve bedrijven. Zo ook de haven van Gent. ‘Big in bulk én brains’, zo luidt het wel eens.