Gent aflevering 4


CULTUREEL/TOERISTISCH/BINNENSTAD

Laten we het even hebben over de toeristische en culturele troeven van de Gent. Heb je een uurtje of twee? Jammer genoeg kunnen we niet alles bespreken in dit kort tijdsbestek. Daarom deze tip. Gent verkennen doe je het best al kuierend door de binnenstad. Je valt van de ene verbazing in de andere
Nog een extra tip: ’s avonds als het donker is, heeft Gent een extra aantrekkingskracht. Duizenden juist afgerichte lampen en spots creëren een unieke toverachtige sfeer. Wie Gent verlaat voor zonsondergang, heeft de stad eigenlijk niet gezien.

SOCIALE ECONOMIE

De sociale economie maakt een belangrijk deel uit van de economische kracht van Gent. Het stadsbestuur werkte er samen met een aantal partners zelfs een heel masterplan voor uit. Drie jaar geleden werd de doelstelling vooropgezet om 1 000 bijkomende arbeidsplaatsen in de sociale economie te creëren.

HEALTHCARE

Het Universitair Ziekenhuis Gent – opgericht in 1932 – vormt ongetwijfeld de belangrijkste spin-off van de Universiteit Gent. Het ziekenhuis behoort tot de grootste en meest gespecialiseerde gezondheidsinstellingen van Vlaanderen. De meer dan 5 500 personeelsleden bekommeren zich dagelijks over het welzijn van de vele patiënten.

Het ziekenhuislandschap van Gent bestaat uit meer dan het Universitair Ziekenhuis. Ook het AZ Sint Lucas is met 554 bedden en 2300 personeelsleden een grote gezondheidsinstelling.

TECHNOLOGIEPARK ZWIJNAERDE

Het Technologiepark Zwijnaarde bestaat uit twee grote delen. Allereerst is er de Campus Ardoyen, die een oppervlakte van 30 hectare inneemt. De Campus Ardoyen biedt onderdak aan de faculteiten Ingenieurswetenschappen en Wetenschappen van de Universiteit Gent.

Het andere deel van het Technologiepark – het Wetenschapspark Ardoyen – heeft een sterke link met de twee genoemde faculteiten.

Zonder overdrijven mogen we nu al de concentratie van deze biotechbedrijven en onderzoeksinstellingen uniek noemen voor Vlaanderen. Dit park heet dan ook terecht de Flanders Biotech Cluster.
Eveneens gevestigd in Gent is Flanders Bio. Deze organisatie wil de biowetenschappen en biotechnologie in Vlaanderen verder stimuleren. Daarvoor brengt ze verschillende partijen samen. Ze ziet deze sector als de drijvende kracht voor economische groei in Vlaanderen.