Gentse Stadsbrouwerij Gruut


Stadsbrouwerij Gruut is gelegen in het hartje van Gent, aan de verbinding tussen de Ketelvest en Schelde. Gruut produceert bier met een kruidenmengsel als ingrediënt in plaats van het gebruikelijke hop. Dat maakt haar tot een unieke brouwerij.

De oorsprong van dit gebruik vinden we terug in de middeleeuwen. De brouwers op de rechteroever van de Leie stonden toen onder Duits gezag en maakten gebruik van typische bieringrediënten, zoals hop. De brouwers op de linkeroever stonden evenwel onder Frans gezag. Zij brouwden op basis van gruuten, een mengeling van kruiden.

Vandaag vindt Brouwerij Gruut een delicaat evenwicht tussen de hedendaagse brouwtechnologie en de eeuwenoude traditionele brouwmethodes.

De brouwerij vond een onderkomen in een historisch pand uit 1840, een vroegere
gasfabriek voor de verlichting van de Kouter en de Zuid. Wanneer de stad overschakelde op elektrische straatverlichting, vestigde zich er een spinnerij en weverij.

Aan de brouwerij is een café verbonden, waar er doorlopend eten geserveerd wordt. Er vinden ook regelmatig optredens en recepties plaats. Wie dat wil kan bij Gruut gratis vernissages of tentoonstellingen organiseren. De zaal is tevens beschikbaar voor teambuilding activiteiten, in combinatie met stadsanimatie.

www.gruut.be