Hasselt: Dienstverlening en Industrie


Waar werd het wereldrecord speed business dating verbroken? In Hasselt, natuurlijk! 6.500 ondernemers en zelfstandigen zijn gevestigd in Hasselt. Samen bieden zij meer dan 50.000 jobs. Het merendeel van die ondernemers levert zakelijke diensten. Zo vindt u er heel wat studie- en adviesbureaus, advocatenkantoren, banken en verzekeringsmaatschappijen. Het geheim van Hasselt? De universiteit, hogescholen en wetenschapsparken brengen kennis én geschikt personeel met zich mee. Ook de vlotte bereikbaarheid van de stad speelt een grote rol – zónder files en vlakbij de grens met Duitsland en Nederland. En ruimte om te investeren? Ook dat is er genoeg. Naast alle bestaande kmo-zones en bedrijvencentra bouwt Hasselt aan een nieuw bedrijventerrein met een oppervlakte van 12 hectare: Pietelbeek.

Welke dienstverlenende bedrijven komt u tegen in Hasselt? Onder andere Advocatenkantoor Dehaese & Dehaese, selectiebureau Sesmento en digitale drukkerij Digiking.

Hasselt zet in op een duurzaam ondernemersklimaat. Extra aandacht gaat daarbij naar de creatieve industrie, technologie, ICT, media, zakelijke dienstverlening, zorgeconomie en lifesciences. De stad haalt het onderste uit de kan voor de ondernemers om papierwerk te vereenvoudigen, te investeren in nieuwe infrastructuur, en samenwerking met onderwijsinstellingen te stimuleren. Maar wie helpt de bedrijven met het noodzakelijke kapitaal? Dat doet het business angels netwerk Vlaanderen, kortweg BAN. Zij brengen ondernemers samen met investeerders. Die investeerders zorgen niet alleen voor financiering, maar stellen ook hun jarenlange ervaring ter beschikking van startende en beloftevolle ondernemers. Algemeen directeur van BAN Vlaanderen Reginald Vossen legt uit hoe dat werkt.

Ook Sofim ondersteunt de Hasseltse bedrijven. Niet met financiering, wél met hun personeelsadministratie.

Maar Hasselt is méér dan dienstverlening. Want 7,2% werkt in de industrie. Die bedrijven profiteren van de strategische ligging vlakbij sterke economische regio’s zoals het Ruhrgebied. De Corda Campus biedt onderdak aan bedrijven in de technologie, media en ICT. De Jessacampus trekt dan weer de kaart van de lifesciences en gezondheid. En in de kmo-zone Kiewit ontwikkelt de stad een speciale site voor de sociale economie. Waar maakt stad Hasselt het verschil? U hoort het van Mazoutleverancier Bouts, Chomage Vleminckx en Z-Staffing.