Heist-op-den-Berg en Nijlen


http://www.heist-op-den-berg.be/
http://www.nijlen.be/

Welkom in bruisende Heist-op-den-Berg. Deze gemeente in de Zuiderkempen heeft u alles te bieden: cultuur, natuur en een sterke lokale economie. Ons bezoek start bij de Heistse berg: het hoogste punt én de officiële kern van de gemeente. Van hieruit wandelen we richting Bergstraat – met de talrijke winkels en horecazaken hét economische hart van de gemeente. Bent u een liefhebber van muziek, dans of theater? Dan bent u bij cultuurcentrum Zwaneberg – in de volksmond ‘de scheve doos’ – aan het juiste adres. Elk jaar verwelkomen ze hier meer dan 100.000 bezoekers. En daarmee vervult Heist-op-den-Berg ook haar culturele centrumrol voor de omliggende gemeentes.
Maar misschien bent u een rasechte natuurliefhebber? Een bezoek aan provinciaal domein de Averegten is dan een must. Op een steenworp van het Heistse centrum vindt u de groene long van meer dan 100 hectare. De afwisseling tussen natuurgebied, picknickweides en speelzones maken van de Averegten een trekpleister voor jong én oud.
Met een drukbezochte winkelstraat en een bedrijvige industriezone heeft Heist-op-den-Berg een bloeiende lokale economie. Een gezonde mix van kleine, middelgrote en grote bedrijven die werkgelegenheid verschaffen aan de inwoners van Heist-op-den-Berg én de omliggende gemeentes. Maar hoe houden ondernemers in 2015 de vinger aan de pols? Door zich te informeren, zich te verenigen, en door te netwerken.

Onze reis gaat verder richting Nijlen. Deze gemeente heeft een rijke geschiedenis, ook als diamantgemeente. Deze industrie kende hier een enorme boom in de eerste helft van de vorige eeuw. De oude diamantslijperij – intussen erkend als erfgoed en momenteel in restauratie – is een stille getuige van dit succes.
Liefhebbers van geschiedenis kunnen ook terecht in het Fort van Kessel, een onderdeel van de befaamde Antwerpse fortengordel die ondoordringbaar zou zijn. Tot een voltreffer van de Duitse Dikke Bertha een einde aan de illusie maakte. 100 jaar na de Eerste Wereldoorlog is een bezoekje aan het fort zeker de moeite waard.
Maar Nijlen is veel meer dan dat. Het is vooral een gemeente waar het aangenaam wonen is. Met veel natuur. De Kesselse heide, het Hoogbos en het Goor zijn groene pareltjes waar het zalig vertoeven is. Ook de lokale economie in Nijlen bloeit