Roeselare aflevering 2


Roeselare telt talrijke grote industriële bedrijven die zich sterk hebben ontwikkeld in hun vakgebied. De beroemde West-Vlaamse ondernemersmentaliteit is hier niet vreemd aan. Zich ondernemer mogen noemen, is in deze regio nog iets waar men fier op is. Een echte eretitel. Deze regio heeft bovendien de laagste werkloosheidscijfers van Vlaanderen.
Het kanaal Roeselare – Leie dat precies 150 jaar geleden met de hand werd uitgegraven, staat symbool voor deze noeste ondernemingsdrift. Eind april nog stond de viering van de 150ste verjaardag op het programma, de bekroning van het themajaar ‘150 jaar Kanaal’. In 2011 werd voor maar liefst 3,7 miljoen ton goederen over het kanaal Roeselare – Leie vervoerd. Het ging dan vooral om veevoeders, textiel, hout, voeding, vloeibare producten en bouwmaterialen. Via de Leie verbindt het kanaal de Roeselaarse bedrijven met grotere havens zoals Duinkerken, Gent, Antwerpen, Brussel en Luik.

Wanneer we vanuit Roeselare een drietal kilometer het kanaal afvaren richting De Leie, belanden we al snel in het centrum van buurstad Izegem. Met z’n 27.000 inwoners is Izegem duidelijk het kleinere broertje. De autosnelweg E403 vormt over verschillende kilometers de grens tussen beide steden.

Ook in Izegem bepaalde het kanaal Roeselare – Leie grotendeels de ontwikkeling van de stad. Het kanaal liet Izegem en zijn twee deelgemeenten Emelgem en Kachtem uitgroeien tot één langgerekt verstedelijkt gebied. Ook de twee grote Izegemse industriezones Zuidkaai en Mandeldal vinden we terug langs het kanaal.