Stora Enso Langerbrugge


Stora Enso behoort tot de allergrootste papierproducenten ter wereld. De firma vervaardigt verpakkingspapier, krantenpapier, tijdschriftenpapier, papier voor kopieermachines en houtproducten.

In de Gentse vestiging wordt elk jaar 550.000 ton kranten- en magazinepapier geproduceerd. Als belangrijke speler in deze zware industrietak, neemt Stora Enso het voortouw in het ontwikkelen van milieuvriendelijke productiemethodes.

Zo komt het krantenpapier uitsluitend tot stand door het verwerken van oud papier. 120 kg oud papier levert 100 kg krantenpapier op. De resterende 20 kg worden in de twee eigen energiecentrales omgezet tot stroom en stoom. De centrales draaien verder op biomassa en afval uit de industrie.

De krantenpapiermachine bij Stora Enso Langerbrugge is de grootste wereldwijd. De producent profiteert optimaal van de strategische ligging van de Gentse haven. Binnen een straal van 300 km wonen 80 miljoen mensen. In die cirkel worden alle kranten gedrukt. Stora Enso neemt ook het oud papier terug uit deze regio en dit tegen een faire marktprijs. Zo wordt onnodig transport vermeden en het milieu gespaard.

Al het opgehaald papier uit Gent komt reeds terug naar de fabriek. Stora Enso roept de overheden uit de actieradius op om samen te werken aan een ecologische en economische oplossing, want te veel afval verdwijnt momenteel naar verre bestemmingen.

www.storaenso.com