Waasland aflevering 1


Weinigen die het weten, maar het Waasland strekt zich uit over de provincies Oost-Vlaanderen en een klein stukje Antwerpen. Dankzij de Waaslandhaven op de Linkerscheldeoever met minstens 15.000 rechtstreeks jobs én de talrijke industrieterreinen valt het economisch belang van het Waasland onmogelijk te onderschatten.

De belangrijkste economische clusters vinden we terug in Lokeren, Beveren, Temse en Sint-Niklaas. De regio telt negen steden en gemeenten met Sint-Niklaas als officieuze hoofdstad.

Als thuisbasis voor het Waasland Shopping Center, krijgt Sint-Niklaas dagelijks tienduizenden bezoekers over de vloer. In sommige maanden piekt het shoppingcenter zelfs tot meer dan een half miljoen klanten. Op een oppervlakte van 45.000 m² vind je hier maar liefst 140 winkels.

Jammer genoeg heeft de medaille ook een keerzijde. De kleinhandel in de binnenstad van Sint-Niklaas kwam de afgelopen jaren in de verdrukking. Ruimte om te ondernemen en mobiliteit behoren ook in het Waasland tot de belangrijkste economische knelpunten.

Met zes nieuwe industrieterreinen in ontwikkeling blijft Sint-Niklaas alvast niet bij de pakken zitten. Daarmee brengt de stad zijn totale aantal industriezones op 18.

Dagelijks maken heel wat scholieren de verplaatsing naar Sint-Niklaas, waar meer dan tien middelbare scholen gevestigd zijn. De honderden scholieren die met de trein komen, hebben het geluk om de prachtig gerenoveerde stationsomgeving te mogen gebruiken. Sint-Niklaas bewijst dat je zelfs zonder hogeschool of universiteit een belangrijke onderwijsstad kunt zijn.

Ook initiatieven om jongeren het ondernemen bij te brengen zijn er alom.