Zele | Hamme | Dendermonde


Vandaag brengen we een bezoek aan de gemeente Zele in Oost-Vlaanderen. Tot het begin van de 20ste eeuw was dat een centrum voor vlasverwerking en textielindustrie. De Zelenaars – ook wel kloddezakken genoemd – hebben er nog steeds hun bijnaam aan te danken. Bij een bezoek aan het centrum van de gemeente springt de barokke Sint-Ludgeruskerk in het oog. De omliggende markt, het Heilig Hartplein en de straten in het centrum spreken boekdelen: Zele is een rustige en charmante gemeente, waar het aangenaam vertoeven is. En toch is het hier één en al bedrijvigheid. Met de E17 op een steenworp afstand, een industriepark van 110 hectare en twee kmo-zones is de gemeente ook vandaag een economisch centrum. Hier vinden grote bedrijven én kmo’s een thuis. Goed voor 8000 jobs. Het geheim van dit succes is misschien wel slim ondernemen. Of oud en nieuw verenigen, zoals bedrijvencomplex De Spinnerij dat doet.

Onze tocht in Oost-Vlaanderen gaat verder richting Hamme. Wandelaars en natuurliefhebbers voelen zich hier direct thuis. Want deze gemeente is een oase van water en groen. In Hamme worden Durme en Schelde één, en het landschap is duidelijk getekend door deze waterlopen. Breng zeker eens een bezoek aan natuurgebied ‘De Bunt’ en ontdek de unieke flora die werd gevormd door de vele overstromingen en ontgonnen turfputten. Ook een wandeling of fietstocht langs de kilometerslange Scheldedijken zijn een must. Daarom trekt Hamme elk jaar duizenden dagjesmensen aan die er genieten van de natuur. Maar de gemeente heeft nog meer te bieden: 500 ondernemingen zijn er gevestigd, voornamelijk kmo’s. Centrum van deze bedrijvigheid is bedrijventerrein Zwaarveld, ruim 120 hectare groot. Maar wat verklaart de grote aantrekkingskracht van Hamme op regionale bedrijven? Burgemeester Herman Vijt vertelt over de veelzijdigheid en de troeven van zijn gemeente.

Onze volgende stopplaats is Dendermonde, de stad van ‘t Ros Beiaard. Ons bezoek begint op de Oude Vest, de gezellige winkelstraat in het centrum van de stad. Hier flaneren we rustig langs de boetiekjes en winkels. Even later steken we de Oude Dender over via de vernieuwde Vlasmarktbrug, en wandelen we richting Grote Markt – misschien wel de mooiste van het land. Het indrukwekkende stadhuis van Dendermonde, de gezellige cafés en restaurants … Hier blijft u het liefst uren plakken. Maar de plicht roept. Want ook Dendermonde heeft een bloeiende economie. Het regionale ziekenhuis, bedrijvenpark Het Hoogveld, het bruisende winkelcentrum … We zijn op bezoek in een veelzijdige gemeente. Dat zegt ook schepen van Economie Dirk Abbeloos.

Dendermonde heeft veel troeven voor ondernemers: een centrale ligging, een aantrekkelijk handelscentrum, een mooie mix van kmo’s en grote bedrijven … Ook de goede samenwerking tussen ondernemers en het stadsbestuur is een belangrijk ingrediënt van het succes. Samen verdedigen ze hun belangen en gaan ze de uitdagingen aan. En deze aanpak loont, zegt schepen Dirk Abbeloos.